Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова за по-бързи

...
Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова за по-бързи
Коментари Харесай

Борел: ЕС иска хуманитарно прекратяване на огъня в Газа

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани за по-бързи доставки на помощи за Газа и съобщи, че блокът разисква опцията да призове за " филантропична пауза " в акцията на Израел против " Хамас ".

" Важното е повече, по-бързо, и по-специално да се вкарат главните неща, които вършат възобновяване на водоснабдяването и електроснабдяването ", сподели Борел преди срещата на външните министри на Европейски Съюз, съобщи Дарик и Българска телеграфна агенция.

Борел съобщи, че няколкото десетки камиона с филантропична помощ, които са били позволени в Газа от Египет,  " не са задоволителни ", и сподели, че е изключително належащо гориво за произвеждане на електрическа енергия и питейна вода.

Той съобщи, че министрите ще обсъдят апелите на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш за  " филантропично преустановяване на огъня "  и че въпросът ще бъде подложен на масата на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в четвъртък.

" Лично аз считам, че е нужна филантропична пауза, с цел да може да влезе и да се разпредели филантропичната помощ, като се има поради, че половината от популацията на Газа се е изнесло от домовете си ", сподели Борел.

Той сподели, че " ракетните офанзиви от Хамас, от Газа, би трябвало да спрат и заложниците, хората, които са били отвлечени, би трябвало да бъдат освободени ".

" Това е част от всяка стъпка към деескалация. "

Блокът на Европейски Съюз, състоящ се от 27 страни, от дълго време е разграничен във връзка с политиката си по отношение на Израел и палестинците.
Той се бори с спорни послания след внезапното повишаване на насилието след нападението на " Хамас " на 7 октомври и репресиите на Израел против Газа.

Чешкият министър на външните работи Ян Липавски изрази подозрение по отношение на опцията за реализиране на краткотрайно помирение с джихадистката формация, ръководеща Газа.

" Има терористична организация, която управлява Газа, изпраща ракети всеки ден, извърши варварско нахлуване на територията на Израел ", сподели той.

" Така че въпросът е по какъв начин да бъде открито такова преустановяване на огъня, то би трябвало да бъде открито и от двете страни. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР